… در قلمرو صلح ایجابی موضوعات و مباحث مهم و پردامنهای، مرتبط با ترسیم دوگانهای وسیع و کلی مطرح میشود. این دوگانه از این پرسش ناشی میشود که آیا صلح ماهیتی مطلق، حداکثری، عام و همهجایی و همه زمانی و جهانی دارد، یا این که ماهیتش اقتضایی، نسبی، حداقلی، خاص، مصلحتی و واقعاندیشانه و عملگرایانه است.
آن چه از صلحخواهی مطلق و تمام میتوان درک کرد طرد و نپذیرفتن خشونت و جنگ به نحو حداکثری و کلی است. صلحخواهی مطلق مبتنی بر اصولی اخلاقی است که برای آن تغییرناپذیری و جاودانگی قایل است و نسبت به آن اعتقاد مطلق دارد و هیچ استثنایی را درمورد آن نمیپذیرد.
صلح غیرمطلق را میتوان صلح اقتضایی نامید. اگر صلحخواهی مطلق در طرد جنگ و خشونت هیچ استثنایی را نمیپذیرد، آن چه از صلحخواهی اقتضایی فهمیده میشود آن است که نسبت به تعمیم صلحخواهی به همهی افراد، و یا نفی و طرد هر نوع جنگ و خشونت، نگاهی تغییرناپذیر و همیشگی ندارد و با در نظر گرفتن شرایط و موقعیتها به این مسایل میپردازد.
در مقالاتی که هر یک از دانشوران در این این شماره از نشریه نوشتهاند بخش یا بخشهایی از این نگاه کلی که در بارهی مفهوم صلح مطرح شد، دیده میشود، گرچه هر کدام در زمینههای مختلف مطالعاتی از زوایای ویژهای به مسالهی صلح پرداختهاند. …
دیدگاه اول